Çalışmayı Yazının Sonundan İndirebilirsiniz
Sayılar yan yana gelerek iki basamaklı sayıları oluşturmaktadır. Aynı zamanda bu sayıların basamak adları ve basamak değerleri bulunur. O yüzden rakamlar ile beraber şimdi basamak adları ve basamak değerlerinin ne olduğunu beraber öğreneceğiz.
Sayıları bir araya getirmek ve yazmak için kullanmış olduğunuz işaretlere rakam denir. Yapanlar toplamda 10 tanedir ve yan yana gelmek suretiyle iki basamaklı sayıları elde etmemize yardımcı olur.
Rakamlar: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Gördüğümüz gibi 10 tane rakam bulunmaktadır.
Basamak: Sayıların yazılmış olduğu bölüme basamak denmektedir. Mesela iki rakam yan yana geldiği zaman iki basamaklı sayılar oluşur. Mesela 46, 32, 54, 27…
Örnek: Bir yılda 52 hafta bulunmaktadır. Şimdi 52 sayısını ele alalım ve hem basamak değerlerini hem de basamak adlarını inceleyelim.
Sayı: 52
Sayının okunuşu: Elli iki
Onluk ve birlikleri: 5 onluk ve 2 birlik
Basamak adları: Onlar basamağı ve birler basamağı
Basamak değeri: 50 + 2
Not: Birliklerin yazılmış olduğu basamağı birler basamağı denmektedir. Aynı zamanda onluklara yazılmış olduğu basamağa ise onlar basamağı denir. Böylece bu konuda unutmadan iki basamaklı sayıları yazabiliriz.
Şimdi bu konuda başka bir örnek ele alalım ve beraber bakalım.
Örnek: 36 sayısının basamak değerleri ve aynı zamanda basamak adlarını öğrenelim.
Sayı: 36
Sayının okunuşu: Otuz altı
Onluk ve birlikleri: 3 onluk ve 6 birlik
Not: İki basamaklı bir sayının sağ tarafındaki sayı birler basamağı olarak bilinir. Aynı zamanda sol taraftaki sayı ise onlar basamağı olarak bilinmektedir.
Şimdi basamak değerleri ve basamak adları ile beraber bilmemiz gereken bazı bilgileri yazalım ve beraber öğrenelim.
– Bir basamaklı en küçük doğal sayı 0’dır.
– Bir basamaklı en büyük doğal sayı 9’dur.
– İki basamaklı en küçük doğal sayı 10’dur.
– İki basamaklı en büyük doğal sayı 99’dur.
Bu şekilde en küçük iki basamaklı doğal sayıyı olan 10 sayısı ile başlamak suretiyle en büyük iki basamaklı doğal sayıyı olan 99 sayısına kadar farklı sayılar yazabiliriz.
MAT 1. HAFTA CEVAP ANAHTARSIZ 4